Undervisning:

Folkeuniversitet fyldt med inspiration

Nyt program for Folkeuniversitet Syddjurs er på gaden

?Der er føde for alle sanser, når man åbner det nye program fra Syddjurs Folkeuniversitet. Det ligger netop nu klar elektronisk og fysisk på udvalgte steder i Syd- og Norddjurs kommuner.

Det omfattende program indledes allerede 16. januar med en række foredrag om musikken på rejse.

“Vi følger komponister som Joseph Haydn, Felix Mendelssohn, Antonín Dvorák, Maurice Ravel, Erich Korngold og Béla Bartók og får eksempler på grænseoverskridende musik. I foredragsrækken kan man tilkøbe en koncert i Aarhus med musik af komponister fra starten af det 20. århundrede,” skriver Syddjurs Folkeuniversitet i en pressemeddelelse.

Fokus på Kina

I de kommende år forudses et stort rykind af kinesere, som ønsker at udforske Europa. De er pengestærke, men med baggrund i en ganske anden kultur stiller det visse krav om etikette, hvis de skal føle sig vel tilpas. Hvordan man håndterer den, fortæller cand.mag. sinolog Christian Nielsen om i slutningen af januar.

Hvem kunne ikke tænke sig at fordybe sig i et særligt område i Danmark med alt, hvad det indebærer af natur, kunst, geologi og historie? Den mulighed bliver der nu, når der blændes op for to foredragsrækker om henholdsvis Bornholm og Skagen.

Den første indledes på Glasmuseet og fortsætter med i alt seks foredrag om naturen og historien set gennem 1000 år med enkelte nedslag i de mere dramatiske perioder. Men Bornholm har også fostret nogle af landets dygtigste formgivere inden for keramik og glas, men de mange landskendte malere og forfatteren Martin Andersen Nexø ikke må glemmes.

Skagensmalerne er kendt af de fleste, men også en maler som Arne L. Hansen bør omfattes af dem. Malerne, arkitekturen og det særlige fugletræk ved landets nordligste punkt er indholdet i foredragene 'Det særlige ved Skagen', skriver Folkeuniversitet.

Nationalisme

En afdeling er helliget nationalisme. Her sættes det ind i en sammenhæng med eksempler på, hvordan nationer og lokale tilhørsforhold har formet menneskets forestilling om det nationale.

Den lokale forfatter ph.d. i europæisk historie, Hjalte Tin, har besøgt flere europæiske nationalistiske partier og bevægelser.

Han har ønsket at finde ind til kernen og høre om deres grunde til at nærme sig det nationale i en tid med stigende globalisering.

Besøgene omfattede De sande Finner, Alternative für Deutschland, Jobbik i Ungarn, Gyldent Daggry i Athen, Barcelonas nationalister, UKIP i England og Geert Wilders parti i Holland. Man kan se mere på syddjurs-folkeuniversitet.dk.

Publiceret 11 January 2018 16:21

SENESTE TV