For alvor tro på kystsikring ved Gåsehage

Lørdagens informationsmøde var velbesøgt og meget konkret i forhold til at komme videre med projektet.

Af
Af Tommy Loberg Jøns

Der var som ventet rift om pladserne på Hotel Ebeltoft Strand, da Syddjurs Kommune sammen med en repræsentant fra ingeniørfirmaet Sweco, gav de seneste opdateringer på projektet med at sikre sommerhusgrundene ved Gåsehage for stigende vandmasser og den globale opvarmning.

Nye målinger

Mellem 80 og 100 grundejere havde taget plads og fik på en times tid gennemgået et projekt, som der er arbejdet med siden 1989, men som af flere grunde er blevet forsinket, udskudt og nu er blevet revideret efter nye målinger har vist, at området er placeret lavere, end man oprindeligt havde målt.
Det betyder, at der skal laves et nyt forløb af den vold, der skal være med til at holde vandmasserne ude, og der skal bruges mere jord for at komme op i en højde, der kan holde vandet tilbage fra sommerhusgrundene.
Men der er for alvor tro på, at projektet nu er på rette vej og måske allerede kan blive påbegyndt om to år.
“Personligt tror jeg på, at vi vil kunne komme i jorden om to år, hvis alt forløber, som det skal og grundejerne er glade med projektet. Der kan jo komme klager, og der er vores oplevelse lige nu, at den store udflytning af arbejdspladser betyder en meget lang sagsbehandlingstid, så det kan betyde noget i forhold til, hvornår vi kan starte. Men vi har fået et meget bedre projekt nu, end vi har haft tidligere,” siger Morten Hundahl, chef for natur og miljø i Syddjurs Kommune.

Anden stemning

Han har været involveret i projektet siden 2008, og er glad for, at der på mødet lørdag var en helt anden stemning, end tilfældet var på et lignende møde tilbage i 2015.
“Der var masser af kritiske røster sidst, men nu virker det til, at folk måske er mere indstillet på, at projektet skal i gang. Det har fået mere og mere betydning i forbindelse med hussalget i området, at der ser ud til for alvor at være gang i kystsikring. Så vil folk gerne købe de huse, som kommer til salg. Så jeg er optimistisk,” siger Morten Hundahl.
At stemningen var god, var også indtrykket hos Henrik Jeppesen, formand for grundejerforeningen ved Gåsehage.
Han er glad for, at de mange spørgsmål, der kom fra tilhørerne, var meget konkrete.
“Det er rigtig positivt, at spørgsmålene var så konkrete. Det betyder, at folk er gået mere ned i detaljen omkring deres egne områder, så kommunen og Sweco kan tilrette og kigge på løsninger, så projektet forhåbentlig kan blive til virkelighed,” siger Henrik Jeppesen.

Dyrere

Det nye projekt bliver dyrere, da der skal bruges mere jord, end oprindeligt tiltænkt.
Men det var der ingen røster omkring. Måske også fordi prisen ikke kan beregnes endnu.
“Men det betyder også noget i forhold til de kritiske røster, at det nye projekt er trukket længere væk fra folks grunde, så de ikke mister værdi på deres sommerhuse. Nu er volden placeret i skellet i stedet, og det betyder noget i forhold til opbakningen,” siger Henrik Jeppesen.
Morten Hundahl regner med, at et tilrettet projekt kan sendes afsted til Kystdirektoratet i løbet af november måned, så projektet kan blive politisk behandlet i løbet af foråret.

Publiceret 09 October 2017 14:15

SENESTE TV