Højskolefredag:

Mors er ikke udkant - men centrum

Du kan lige nå det - første kirkehøjskole i efteråret i Thorsager starter i dag fredag 6. oktober klokken 09.30

Af
Af Lars Norman Thomsen

'Solskin for det sorte muld - om slægt og folk' - sådan lyder titlen på det foredrag, som professor Ove Korsgaard,  vil holde ved  sæsonens første møde i rækken af Kirkehøjskoleformiddage fredag 6. oktober - denne gang i Præstegårdsladen i Thorsager - arrangeret af Thorsager og Bregnet sogneudvalg.
Den gård på Sydmors, som Ove Korsgaard voksede op på i fyrrerne og halvtredserne, ligger nu mennesketom hen. Hvor der før i generationer var arbejde og aktivitet fra morgen til aften, står nu tomme bygninger og jorden er solgt fra.
Ove Korsgaard vil ud fra sine egne erfaringer fortælle om, hvordan hestene forsvandt til fordel for traktorer, og stadig større og større maskiner holdt deres indtog, alt imens de unge opgav landbruget og flyttede til byerne. Han fortæller om sine forældre, der begge voksede op på landet, men i vidt forskellige miljøer, om fasteren, mejeribestyrerdatteren fra Mors, der på Askov Højskole forelskede sig i forlæggersønnen fra det højere borgerskab i København, en alliance ingen af de unges forældre kunne bifalde, og som endte med et bryllup, hvor brudens forældre ikke var til stede.
Ove Korsgaard, mangeårig forstander på Gjerlev Idrætshøjskole og forfatteren til den fine 'Kampen om kroppen' fra 1982, blev familiens første akademiker, ganske vist på utraditionel vis. Trods kun syv års skolegang og ingen formel uddannelse har to af hans bøger skaffet ham en ph.d.-grad og en doktorgrad.
Som altid begynder højskoledagen med kaffe og rundstykker kl. 9.30. 

Publiceret 06 October 2017 08:29

SENESTE TV