Nationalpark:

Claus Wistoft klandrer ung V-minister for manglende dialog

Syddjurs borgmesteren synes, at den nye formand for Nationalpark Mols Bjerges bestyrelse, Jørgen Blach, er et godt valg, men miljø- og fødevareministerens håndtering af formandsvalget har han derimod ikke noget godt at sige om

Af
Af Lars Norman Thomsen

Syddjurs borgmester Claus Wistoft (V) kender den nyvalgte formand for Nationalpark Mols Bjerge, Jørgen Blach, særdeles godt.

De to har en arbejdsmæssig fortid sammen, der ligger nogle år tilbage. Mens Claus Wistoft endnu var aktiv landmand og blandt andet drev gården Søholm i Kolindsund, havde borgmesteren og Jørgen Blach tillige en gård sammen i Skotland.

“Jeg kender Jørgen Blach vældig godt, og jeg synes, det er et spændende valg af ny formand for Nationalpark Mols Bjerges bestyrelse, men jeg vil gerne understrege, at jeg ikke har en eneste aktie i valget af Jørgen Blach. Jeg er overhovedet ikke blevet spurgt eller taget med på råd,” siger Claus Wistoft.
Jørgen Blach var med i den ejerkreds, blandt andet sammen med broderen Jens Blach, som købte Søholm af Claus Wistoft på kanten til 2008-2009.
Salget af Søholm gjorde, at Claus Wistoft byggede sig et hus i Kolind og ret hurtigt blev kørt i stilling som en oplagt borgmesterkandidat i Syddjurs ved Kommunalvalget i 2009.

Utilfreds med minister

Claus Wistoft har længe forgæves forsøgt at komme i kontakt med partifællen, miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, for at få en samtale om formandsvalget.

“Det har stort set været umuligt, selvom jeg flittigt har prøvet alle mulige kanaler, og jeg normalt har let ved at komme i kontakt med en af Venstres ministre på Christiansborg, fordi der er en fast procedure for den slags,” siger Claus Wistoft.

Claus Wistoft ville gerne have forklaret ministeren, at den lokale forankring er meget afgørende for en ny formand.
“Desværre har det ikke været muligt at trænge igennem til ministeren, og det er meget beklageligt. Det vil jeg ikke undlade at gøre opmærksom på,” siger Claus Wistoft.
Han forstår udmærket, at Esben Lunde Larsens ambition med at skære Nationalparkbestyrelsen til, så den nye bestyrelse, som ministeren, endnu ikke har udpeget endnu, går fra 15 til 11 medlemmer.
“Det synes jeg, der kan være meget fornuft i, selv om jeg gerne havde set, at muséerne havde fået en repræsentant med, men normal procedure må være, at der er en dialog med en minister, før han træffer en så afgørende beslutning for en så stor institution i Syddjurs, som Nationalpark Mols Bjerge er.”

Bor i Norddjurs

Den nye formand har bopæl på herregården Lykkesholm i Norddjurs, der ligger i Norddjurs Kommune, men hans tilknytning til Syddjurs er der alligevel, fordi han er forpagter af herregården Rugård, hvor en del af jordarealet indgår i Nationalparken.

“Den lokale forankring i Syddjurs er der, så det har jeg ikke noget at sige til, men jeg vil fastholde min kritik af ministeren for manglende vilje til dialog. Det har skuffet mig.”

Publiceret 05 October 2017 11:01

SENESTE TV