Erhvervsliv:

Sparekassefusion underkendt i første omgang

Den planlagte fusion mellem Søby Sparekasse og Sparekassen Djursland svæver indtil videre rundt i det uvisse

Af
Af Lars Norman Thomsen

Bestyrelsesformand i Søby Sparekasse, Anker Høgh Rasmussen, Rigtrup, måtte overraskende konstatere, at der ikke var det nødvendige flertal i sparekassens repræsentantskab til, at den planlagte fusion mellem Søby Sparekasse og Sparekassen Djursland kunne blive til noget i første omgang.

På et repræsentantskabsmøde torsdag aften med deltagelse af 23 ud af 27 medlemmer af repræsentantskabet stemte for kun 14 af de fremmødte for bestyrelsen og direktionens fuldtonede anbefaling af en fusion med Sparekassen Djursland som den fortsættende sparekasse.

Syv stemte imod, mens to undlod at stemme.

Sparekassen Søbys vedtægter siger, at der skal være opbakning fra to-tredjedele af de fremmødte for, at et så vidtgående forslag kan blive vedtaget.

Det ville have krævet to stemmer mere.

Repræsentantskabet er den øverste myndighed i en sparekasse, og det er valgt blandt indskyderne.

Et forsøg mere

Det dramatiske repræsentantskabsmøde mundede ud i, at bestyrelsen fik carte blanche til at få endnu et forsøg til at overbevise det nødvendige flertal i repræsentantskabet.

“Jeg forventer, at der bliver et nyt repræsentantskabsmøde i oktober. Repræsentantskabet skal indkaldes med 14 dages varsel, men nu kommer der en efterårsferie, så det kan ikke blive før til oktober,” siger Anker Høgh Rasmussen.

Hvis det også her viser sig, at det ikke er muligt at samle det nødvendige flertal - 18, hvis alle 27 møder op - så går en samlet bestyrelse og direktion. Sidstnævnte udgøres af direktør Dorthe Skovbo Erhardsen, der er uddannet jurist.

“Det er repræsentantskabet vidende om, for det sagde jeg tydeligt før afstemningen torsdag aften. Næste gang er det alvor, for en underkendelse af en klar anbefaling fra bestyrelse og direktion, er at betragte som et mistillidsvotum, og det bliver vi nødt til at tage konsekvensen af,” siger bestyrelsesformanden.

Han har været med i bestyrelsen siden 2000 og været formand de seneste otte år.

Rettidig omhu

Anker Høgh Rasmussen tror, at en væsentlig forklaring på, at det kiksede i første omgang, skyldes manglende information og så det forhold, at Søby Sparekasse er en sund forretning med en egenkapital på 44 mio, en soliditetsprocent på 34 og årlige overskud på over en million kroner.

“Jeg kan godt forstå, at folk spørger, hvorfor vi skal fusionere, når det går så godt økonomisk, men det vil være rettidig omhu at gøre det nu, hvor vi er på toppen og kan levere en stor kapital videre til aktiviteter i lokalområdet,” siger Anker Høgh Rasmussen.

“Vi er ganske enkelt for sårbare som lille pengeinstitut til at klare os i fremtiden. De stigende lovkrav og regler fra myndighederne presser os allerede, og det kan blot fem ansatte ikke i længden klare. Derfor er der ikke nogen vej uden om en fusion som jeg, resten af bestyrelsen og direktionen ser det.”

Publiceret 05 October 2017 09:38

SENESTE TV