Der er stadig brug for de danske fyr

Signalet til skibene er - sejl uden om.

Af
Af Søren Andersen

Når man tænker på, hvor meget elektronik, der er i skibe - fra lystsejlere til de de helt store fartøjer - til at hjælpe med at navigere og holde kursen, er der så virkelig stadig brug for et fyr som det på Anholt?
“Ja, lyder det uden tøven fra bygningskonstruktør Jesper Kern Hansen fra Søfartsstyrelsen, der har opgaven med at vedligeholde de danske fyr - bogstaveligt talt fra Gedser til Skagen.
“Hvordan er det nu, at jeg plejer at forklare det? Jo, selv om der i dag er GPS i mange biler, så maler vi stadig striber midt på vejen for at adskille kørebanerne. På samme måde gælder det fyrene. Det her på Anholt er et af den slags fyr, der har som funktion at sige til skibene, at de skal holde sig væk. Jeg tror, at på skibenes kommandobro er man glad for at have de blinkende fyr at støtte sig til, selv om man i princippet kan plotte ankomsthavnen ind og selv lade skibet finde vej.”

Et af de ældste

Anholt Fyr er et af Danmarks ældste fyr. Fyret blev etableret helt tilbage i 1561 efter den kongelige resolution i 1560, hvor det blev besluttet at bygge fire strategiske fyr i Danmark, og repræsenterer på den vis et vigtigt stykke dansk kulturarv.Det første grundmurede fyr på Anholt blev opført i årene 1785-1788.
 
Udover at have gennemgået en forvandling fra at være optændt med brænde i 1500-tallet, ombygget i 1780erne til brug af kul, senere til nutidig brug af elektricitet. I 1842 blev det ombygget med roterende spejle og forsynet med otte argandiske lamper, olielamper med en argandbrænder ved en særlig opbygning og som gav en større lysstyrke. I 1904 blev de udskiftet med en glødenetsbrænder til petroleum, og i 1963 blev fyret fuldautomatiseret og forsynet med en gasbrænder. I 1996 blev der opsat solceller og en glødelampe.
Men fyret på Anholt fortæller også også en helt anden historie.
I forbindelse med englandskrigene i 1807 blev fyret først slukket af Danmark for at genere englænderne, og siden hen blev fyret, og øen iøvrigt, besat af England.
Til brug for besættelsesstyrken og som en del af forsvaret mod angreb byggede englænderne en kasemat omkring fyrets sokkel samt en sekskantet skanse med kanoner, volde, grave og palisader. Dette fæstningsværk fik navnet “Fort York”.
Kransen omkring fyrets sokkel, som fyret kendes på i dag, er resterne af englændernes kasemat.
Fyret og fyrmestergården, der er på svenske hænder, er i dag fredede bygninger.Bygningskonstruktør Jesper Kern Andersen fra Søfartsstyrelsen er glad for, at pengene er fundet til renoveringen. Foto: Søren Andersen

Bygningskonstruktør Jesper Kern Andersen fra Søfartsstyrelsen er glad for, at pengene er fundet til renoveringen. Foto: Søren Andersen

Anholt Fyr

Anholt er Danmarks mest isolerede ø-samfund. Med tre timers sejlads til Grenaa har øens omkring 170 fastboende vænnet sig til at klare sig selv, og et unikt sammenhold og evne til at leve i harmonisk balance med naturen - og på naturens betingelser - er en forudsætning for et velfungerende ø-liv.
Anholt har egen skole, posthus, redningsstation, kirke og læge. Nøgleordene for øen er: Fordybelse, natur og enkelhed.

Publiceret 05 October 2017 15:00

SENESTE TV