Canadisk skolegang giver Mads tro på verden

Organisationen United World Colleges giver unge forståelse for andre

Af
Af Tommy Loberg Jøns

Da nu 18-årige Mads Olesen fra Boeslum tilbage i 2015 hørte om organisationen United World Colleges (UWC) var han ikke i tvivl. Det var lige noget for ham.
Organisationen, der bringer unge fra hele verden sammen på hver af de 17 colleges rundt omkring i verden har en ideologi om, at roden til de fleste konflikter i verden er ukendskab til hinanden, og ved at give unge mennesker en større forståelse for andre kulturer, vil der blive færre misforståelser og forhåbentlig mere fred i verden.
“I en hverdag hvor ingen pakker sig væk, hvor åbne og imødekommende personligheder er i klart overtal, og hvor absolut alle er inkluderede, er det svært at tro på, at der findes ondskab i verden,” siger Mads Olesen, der i år er startet på Pearson College i British Columbia i Canada, efter af være blevet afvist, da han søgte første gang i 2015.
“Her er 180 elever fra 80 forskellige nationer, og diversiteten giver anledning til et helt nyt spektrum af diskussioner, aktiviteter, events, spil, madretter mm. I mine første uger herovre, er jeg allerede blevet præsenteret for en helt anden måde at gå i skole på, at bo på og at leve med hinanden på,” siger den 18-årge skoleelev fra Boeslum, der ikke lægger skjul på, at han gerne vil promovere UWC-bevægelsen.
“Det, man essentielt får ud af et UWC-ophold, udover en udfordrende og internationalt anerkendt gymnasial uddannelse, er et unikt indblik i andre måder at leve på, samt livsvarige venner og netværker rundt omkring i verden.”
For Mads Olesen betyder det, at han i Canada kan holde trit med en masse af de ting, som han har lært at elske fra sin opvækst ved Ebeltoft vig.
“Med faciliteter som kajakker, sejlbåde og dykkerudstyr samt faget Marine Science passer skolen lige til en person som mig, som altid har sejlet, padlet og snorklet i Ebeltoft vig og omegn,” fortæller Mads Olesen fra Canada.
UWC-bevægelsen er for alle, som har gennemgået det første år - eller både det første og andet år - af gymnasiet uanset social baggrund. De betaler størstedelen af skoleopholdet via. fonde-støtte, ligesom de sørger for at de penge, som staten ville have investeret i to gymnasieår i Danmark, går til betalingen af opholdet i stedet.
“Vi er helt normale mennesker. Man skal blot have drømme, et åbent sind og være lidt ambitiøs, så er muligheden vidt åben,” lyder det fra Mads.
Den 21. september var der international UWC-dag over hele verden.

Publiceret 04 October 2017 13:00

SENESTE TV