Helbredet tvinger mikrobryggeri til salg

Iværksætteren Odd Castmar-Jensen kan ikke længere løfte opgaven med at producere mjød alene efter konens arbejdsskade. Derfor er Mjødgård sat til salg.

Af
Af Tommy Loberg Jøns

Det er helt tydeligt at mærke på iværksætter og mjødentusiast Odd Castmar-Jensen og hustruen Marianne, at det ikke har været en nem beslutning at trække en streg i sandet og sætte deres mikrobryggeri Mjødgård til salg.
I stuen i hjemmet i Skødstrup, der fungerer som kontor for virksomheden, lægger Marianne Castmar-Jensen ikke skjul på, at havde denne samtale fundet sted for bare seks måneder siden, så havde hun fået tårer i øjnene af at snakke om det.
Men der er ingen vej uden om.
Efterveerne fra en arbejdsskade til Marianne i 2016 betyder, at opgaven med at drive Mjødgård fra produktionslokalerne i det tidligere mejeri i Vrinners er blevet for stor en opgave for Odd Castmar-Jensen alene.
“Det har ikke været en let beslutning at træffe. Men når alt kommer til alt, så har vi måtte kigge på, hvad der var vigtigst for os. Virksomheden eller helbredet og hinanden. Og der har vi ikke været i tvivl. Hvis vi skal ovenpå igen, så kræver det, at der kommer fuldstændig ro på det hele, og der vil der ikke komme, hvis jeg skal blive ved med at putte så mange timer i Mjødgård,” siger Odd Castmar-Jensen, der selvfølgelig ikke kan lade være med at ærgrer sig over uheldet, der efterlod Marianne med et piskesmæld og en længerevarende sygemelding.

Djursland er spændende

“Vi har fået sat en helt ny standard indenfor mjødbryggeri i Danmark, og det er vi meget stolte over. Så selvfølgelig er det ærgerligt, at vi ikke kan køre det videre, men jeg vil hellere finde en eller flere, som kan køre virksomheden videre og blive ved med at udvikle den, fremfor at jeg ikke kan putte de timer i det, som det kræver.”
Mjødbryggeriet begyndte egentlig i parrets eget hus, hvor Odd Castmar-Jensen også har sit eget private lager af den gyldne nordiske drik, og i 2008 kastede parret sig ud i iværksætterlivet, da de startede Mjødgård på kanten af Nationalpark Mols Bjerge i det tidligere mejeri i Vrinners, som i dag huser en lang række forskellige fødevareproducenter.
“Vi har været utrolig glade for at have været i Vrinners og tilbragt så meget tid med alle de andre producenter i området. Djursland er virkelig et fantastisk sted, hvor det bobler med en lang række spændende projekter indenfor fødevarebranchen. Og det vil vi helt sikkert komme til at savne,” siger Odd Castmar-Jensen, der også selv er blevet et billede på mjødbryggeriet i landet med sin karakteristiske grønne hat og skovmandsskjorten.

Det sidste stykke

Men efter et 2015, hvor Odd Castmar-Jensen havde taget orlov fra sit job og dyrkede mjød på fuld tid, gik de ind i 2016 med en crowdfundingkampagne, der skulle være med til at finansiere en stor opskalering af virksomhedens årlige produktion. Men så blev Marianne sygemeldt, Odd stod alene med en lang række ting, som de før havde været to om, og det hele trak stor veksler på dem begge.
“Der var flere dage, hvor jeg slet ikke fik sovet, fordi der var så mange ting, der skulle være styr på, og jeg ikke kunne dele min tid fornuftigt mellem af hjælpe Marianne og så køre virksomheden op på det niveau, som vi havde planlagt,” forklarer Odd Castmar-Jensen.
Men selvom tingene har været hårde i 2016, så har Mjødgård stadig leveret sine varer til tiden, deltaget i konkurrencer og vundet præmier, mens Marianne langsomt er kommet ovenpå igen.
“Nu skal vi bare det sidste stykke og derfor traf vi beslutningen i sommers omkring at sætte Mjødgård til salg, så vi kan få fuldstændig ro. Og der er allerede gang i nogle forhandlinger, så vi håber meget, at det lykkes os at finde nogen, der kan og vil drive det videre,” siger mjødbryggeren, der også tilbyder at bistå med opskrifter, viden og hjælp i en indkøringsperiode.
“Det er svært at svare på, hvordan vi vil have det med at se Mjødgård i fremtiden. Men vi håber på, at nye ejere vil få stor succes og føre navnet videre. Kan vi ikke finde nogen, så regner jeg med at lukke virksomheden ned til årsskiftet. Men mjødbryggeriet stopper jeg ikke med herhjemme,” siger Odd Castmar-Jensen og griner.
Mjødgård I/S er sat til salg for 800.000 kroner via www.saxis.dk, hvor man kan finde alle oplysninger om virksomheden.

Publiceret 03 October 2017 09:30

SENESTE TV