Ebeltoft:

Skulptur af ild og ler bliver skabt

Syd for Hotel Ebeltoft Strand bliver en skulptur af ler og ild skabt. Det sker til september

Fredag 8. september bliver der et smukt syn at skue ved en spændende kunstevent i Ebeltoft.
Det er keramikkunstneren Jørgen Hansen fra Hyllested, der afslører et spektakulært værk: en såkaldt brændingsskulptur, som fra 29. august opføres på arealet overfor Maltfabrikken, syd for Hotel Ebeltoft Strand. Hele værket og processen kulminerer, når mørket falder på 8. september på foranledning af Syddjurs Kommunes Billedkunstråd.
Jørgen Hansen og hans fem til seks hjælpere tager altså hul på processen allerede 29. august, hvor skulpturen bygges op af ler på et fundament af sten. Dette arbejde foregår inde i et ”hus” af stilladselementer og presenninger med et tag af metalplader til at styre tørringsprocessen og den senere brænding af skulpturen. Når leret har tørret passende, pakkes skulpturen ind i et varmebestandigt materiale, som danner det ovnkammer, hvori skulpturen brændes over 24 timer.

Skulpturens indre gløder

Indfyringen i ovnkammeret stoppes ved de 1.000 grader, og når alt er brændt ned, løftes ovnkappen af og lægges til side. Skulpturens ler er nu transformeret til keramik, og publikum vil kunne følge med i den spændende ændring af materialet, efterhånden som temperaturen falder. Skulpturens ydre køler hurtigt ned, men skulpturens indre gløder en halv times tid efter, at bålet omkring og indeni er brændt ud.
Jørgen Hansen beskriver projektet som et folkeligt og sanseligt projekt, der er en forestilling om tiden, menneskene og tilværelsens foranderlighed. Det rå ler får et nyt liv og en anden slags styrke gennem brændingen, og skulpturen forandres yderligere, efterhånden som vind og vejr angriber overfladen, så skulpturen langsomt med tiden forandrer sig og nedbrydes.
Det er Syddjurs Kommunes Billedkunstråd, der har taget initiativ til projektet, som er støttet økonomisk af bl.a. Kunstrådet, Syddjurs Kommune, Nationalpark Mols Bjerge og Kvadrat. Alle er velkomne til at følge såvel processen med opbygning af skulpturen som til selve ”afsløringen” af den glødende skulptur.

Publiceret 25 August 2017 07:00

Ebeltoft Folketidende nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Ebeltoft Folketidende
SENESTE TV