Kunstscoop:

En skulptur af Per Kirkeby kan være på vej til Rønde

Åben Vand samler penge ind til en Per Kirkeby skulptur, som er tiltænkt at stå i Rønde

Af
Af Martin Schultz

Den sygdomssvækkede kunstner Per Kirkeby har gennem de to sidste år i sit atelier på sin gård på Læsø arbejdet på en skulptur, som er tiltænkt Åben Vand projektet i Rønde. Og skaffer man pengene, kan skulpturen komme til at stå i Rønde og blive en del af den store Åben Vand-udsmykning, som er udtænkt og skitseret af Danmarks vel nok største nulevende kunstner Per Kirkeby.
”Skulpturen er færdigfremstillet i gips og venter kun på at blive støbt i bronze før den kan leveres til Rønde – forudsat vi skaffer pengene,” siger formand for den selvejende institution Åben Vand, boghandler Niels Trangbæk, Rønde.
Niels Trangbæk er ikke i tvivl om, at det vil være et scoop for Åben Vand og Rønde, at kunne erhverve sig denne skulptur, som ifølge professor Erik Steffensen, som netop har udgivet et stort værk om kunstneren Per Kirkeby, formentlig bliver den sidste store skulptur fra Per Kirkebys hånd.
Niels Trangbæk opfordrer derfor alle, som ønsker denne skulptur til byen, at støtte med penge, således at der kan laves en aftale med Per Kirkeby om at skulpturen kan komme til at stå der, hvor den er tænkt: i Rønde i forbindelse med Åben Vands akvædukt.

Per Kirkebys løsning

Åben Vand er et storslået udsmykningsprojekt, som er udtænkt af Per Kirkeby til realisering i bakkebyen Rønde.
Kildevand fra bakken på toppen af Rønde skal gennem en akvædukt og videre ad åbne kanaler ledes nedad Hovedgaden til de to tårne, som allerede er opført på Kaløtorvet og Posthustorvet. Herfra skal vandet ledes videre gennem skoven til et afslutningstårn i Byparken i Rønde.
”Skulpturen er Per Kirkebys løsning på, at få vandet fra akvædukten videre og ned ad Hovedgaden,” siger Niels Trangbæk.
”Tanken er at vandet fra akvædukten på P-pladsen ved Frederiks Allé ad en indre rørføring føres ned i jorden og derfra videre for at blive ført op gennem skulpturen og så løbe ned ad skulpturen, som står i et bassin. Herfra ledes vandet videre ud i kanalerne ned ad Hovedgaden,” fortæller Niels Trangbæk.
Åben Vands opsparede midler blev brugt til opførelsen af de to tårne i røde mursten på Kaløtorvet og Posthustorvet.
Derfor er det nu nødvendigt med indsamling af flere midler og forhåbentlig fondsstøtte, således at Per Kirkeby kan sætte støbningen af skulpturen i værk og sælge den til Åben Vand i Rønde, som han selv har været idemanden bag.

Boghandler Niels Trangbæk ved den skulptur af Per Kirkeby, som Rønde har en enestående mulighed for at erhverve. Privatfoto

Boghandler Niels Trangbæk ved den skulptur af Per Kirkeby, som Rønde har en enestående mulighed for at erhverve. Privatfoto

Publiceret 19 July 2017 14:01

Ebeltoft Folketidende nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Ebeltoft Folketidende
SENESTE TV