Demensafsnit:

Dannebrog vajede over Frejasvænge

Den lille demens-enhed i Kolind rundede forleden de første 20 år. I 2019 står et udbygget Frejasvænge klar til at tage imod nye borgere

Af
Af Lars Norman Thomsen

Frejasvænge er en lille demens-enhed med plads til 12 beboere med svær demens.

Forleden kunne Frejasvænge fejre 20 års fødselsdag, og det blev markeret på behørig vis med festivitas for beboere, pårørende og personale.

Frejasvænge er et barn af den hedengange Midtdjurs Kommune.

De 12 boliger er skærmede pladser, der tilbydes demente borgere med særlige behov for pleje og omsorg. De 12 boliger er alle beliggende i stueplan og har en lukket have.

Frejasvænge deler teamleder, Gitte Vestergaard Povlsen, med Syddjurs Kommunes demensafsnit på Rosengården i Hornslet.

Plejen varetages af social- og sundhedsassistenter, social- og sundhedshjælpere/sygehjælpere samt elever.

Frejasvænge får plads til 40-42 demente borgere, når udbygningen er fuldført i foråret 2019

Frejasvænge får plads til 40-42 demente borgere, når udbygningen er fuldført i foråret 2019

Ny fremtid venter

Teamleder Gitte Vestergaard Povlsen ser frem til, at Frejasvænge får yderligere 28-30 boliger med forventet indflytning i foråret 2019. Udbygningen af Frejasvænge blev besluttet politisk i 2015, hvor den lille demens-enhed i Kolind ellers stod til at skulle lukkes ned i forbindelse med politikernes beslutning om at bygge nye ældre- og plejeboliger i Rønde.

“I Kolind kan vi bygge i et plan, og det er meget vigtigt for de mennesker, der skal bo her. Desuden er der ideelle udeomgivelser, og det hele lagt sammen har gjort, at vi har valgt at udvide i Kolind. Vi har ikke mindst lyttet meget til, hvad fagfolk har fortalt os,” lød det fra Ole Bollesen (S), formand for udvalget for sundhed, ældre- og socialområdet til Lokalavisen, da han skulle begrunde hvorfor, at man politisk alligevel havde holdt fast i Kolind.

Den politiske kovending betyder, at Dortheabørnehaven snart ophører som børnehave - børnene flytter til det nye fælles Kolind Børnehus - for i stedet at blive en del af udbygningen af Frejasvænge.

“Den kommende udbygning af Frejasvænge kommer til at bestå af yderligere to huse, som det nuværende,” fortæller Gitte Vestergaard Povlsen.

“Dortheabørnehaven skal blandt andet anvendes til fællesrum og kontor- og mødefaciliteter.”

Stemningen var særdeles lystig og fin på jubilæumsdagen. Foto: Lars Norman Thomsen

Stemningen var særdeles lystig og fin på jubilæumsdagen. Foto: Lars Norman Thomsen

Kommunen tager over

Det er Boligforeningen DjursBo, der ejer det nuværende Frejasvænge og formelt lejer de 12 værelser/boliger ud. Syddjurs Kommune står for den daglige drift.

DjursBos engagement på stedet ophører imidlertid.

“Jeg har fået oplyst, at der vil påbegynde en overtagelsesforretning i løbet af sommeren, så Frejasvænge, både de nye og det nuværende afsnit, overtages af Syddjurs Kommune,” siger Gitte Vestergaard Povlsen.

Det bekræfter Ole Bollesen, der oplyser, at den samlede anlægssum for udbygningen af Frejasvænge lyder på 57 mio. kroner.
Demensafsnittet på Rosengården i Hornslet, der består af 13 boliger, nedlægges, når et udbygget Frejasvænge i Kolind står klar til brug.
Boligerne skal bruges på anden vis.

Publiceret 16 June 2017 05:00

Ebeltoft Folketidende nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Ebeltoft Folketidende
SENESTE TV