Kultur:

Lokale kunstnere samarbejder med forfatter

Anna Dyhrs roman ‘Købekælling’ er blevet fortolket af 9 djurslandske kunstnere gennem forskellige værker, som særudstilles på Galleri Grevelsgaard ved Fausing fra 15. april og en måned frem

Af
Af Janni Kehlet Nielsen

I november tog den unge forfatter Anna Dyhr kontakt til kunstnerne med idéen om at lade romanen være udgangspunkt for en kunstudstilling.

“Jeg kunne godt tænke mig at give bogen flere ansigter, at udbrede dens budskab og prøve noget helt nyt. Så jeg tog kontakt til en masse kunstnere på Djursland og fandt nogle, der var klar på projektet,” fortæller Anna Dyhr.

Udstillingen omfatter romanen, billed-, glas- og fotokunst og fylder hele 1. sal af Grevelsgaards kunstlænge, der er beregnet til særudstillinger.

Magt og intetkøn

Romanen handler om en ung kvinde, der befinder sig i en plastikboks, som hun rent fysisk ikke kan være i og bryder ud af.

“Hun tager på en dannelsesrejse i naturen, og inde i mit hoved er det på Djursland. Hun prøver at række ud til forskellige instanser som kommunen og politiet for at prøve at få hjælp til den psykiske vold, som hun har været udsat for, men hun får ingen hjælp,” forklarer den 26-årige forfatter.

“Fordi hun ikke får hjælp, gør hun oprør og gror en diller. Hun forstår, at den eneste måde at lykkes i samfundet på, er ved at opføre sig på en bestemt måde og ved at dominere andre og være modbydelig. Så får hun en uddannelse, køber et hus og finder en fyr, som hun så køber en plastikboks til og gentager den samme dårlige adfærd. En af konklusionerne er på den måde, at magt ikke afhænger af køn,” forklarer Anna Dyhr.

Samarbejde på Djursland

Anna Dyhr er bosat i Mørke men har boet mange år i Aarhus, og hun føler sig godt tilpas i den djurslandske natur.

“Jeg har kørt mange ture på Djursland ude ved Kalø og Knebel, mens jeg boede i Aarhus. Jeg faldt pladask for naturen herude, og det er egentlig lidt mærkeligt, for jeg kommer ikke herfra, og i starten havde jeg ingen relationer her, men jeg følte mig hjemme,” fortæller Anna Dyhr, som derfor også ville skabe et netværk med andre kreative i lokalområdet.
Det lykkedes hende i forbindelse med bogudgivelsen, som også blev til en kunstudstilling, og forfatteren vil i fremtiden arbejde videre med nye måder, hvorpå hun kan inddrage andre lokale, kreative sjæle i sin litteratur.

“Hvis de er friske, vil jeg gerne lave noget spøjst en anden gang, men det bliver nok ikke helt det samme. I hvert fald vil jeg sørge for at holde kontakten, så vi er tilgængelige for hinanden,” siger Anna Dyhr, der udover forfatterskabet arbejder på forlaget DreamLitt i Aarhus og allerede har flere idéer til kommende romaner.
“Jeg har allerede nogle gode tekster, som jeg ser noget i, men jeg mangler noget ro til at skrive,” fortæller Anna Dyhr.

Til maj rykker udstillingen ind på Dokk1 i Aarhus fra den 18. - 21. maj, hvor den vil kunne ses i en uge i forbindelse med litteraturfestivalen Vild med Ord.

Publiceret 20 April 2017 15:53

Ebeltoft Folketidende nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Ebeltoft Folketidende
SENESTE TV