Djursland:

Ingen planer om byfornyelse de næste to år bekymrer borgmestre

Regeringen arbejder i øjeblikket på at skaffe flertal for et forslag, hvor der ikke skal afsættes statslige midler til byfornyelse i de kommende to år, og det ærgrer borgmestrene på Djursland, der mener, at midlerne især er vigtige i provinsen

Af
Af Janni K. Nielsen

Et forslag fra VLAK-regeringen indeholder, udover at sløjfe midlerne til byfornyelse i 2018 og 2019, en plan om at sætte byfornyelsesmidlerne til knap 83 mio. kr. i 2020, hvilket er en halvering sammenlignet med puljens størrelse i år.

Forslaget undrer og ærgrer Jakob Fastrup, formand for landsforeningen ‘Danmark på Vippen', der kæmper for vækst, velstand og lige vilkår i hele Danmark, og som Syddjurs Kommune også er medlem af.

”Byfornyelsesmidlerne er i rigtig mange år gået til primært hovedstaden. Nu målretter man dem så til resten af Danmark, hvorefter man skærer kraftigt i midlerne. Det er ikke bare ærgerligt og uretfærdigt. Det øger også ubalancen i Danmark endnu mere,” siger Jakob Fastrup, i en pressemeddelelse.

Millioner på spil

Borgmester i Syddjurs Kommune, Claus Wistoft (V), er enig i, at det er en dårlig idé at skære i netop den pulje.

“I Syddjurs er vi på nuværende tidspunkt i gang med vores byfornyelsesprojekt nummer to i Mørke, det første var i Kolind, og jeg synes, at vi har rigtig gode erfaringer hermed. Både med det fysiske løft, disse giver, men bestemt også fordi projekterne aktiverer lokalsamfundene på en rigtig god måde,” siger Claus Wistoft (V).

Kolind fik i 2010 godkendt planer for byfornyelse med et budget på 9 mio. kroner i alt, hvoraf de 3 mio. kroner kommer fra de statslige midler.
I 2014 gik byfornyelsen i gang i Mørke, der fik et budget på 4,5 mio. kroner til en større områdefornyelse af bymidten, hvoraf 1,5 mio. kroner er statslige midler.
Det er altså en del millioner, kommunerne selv skal finde, hvis lignende projekter skal søsættes de kommende år helt uden statslig støtte, eller efter 2020 med en væsentligt mindre pulje.

Må selv spare sammen

I Norddjurs Kommune har byfornyelsesmidlerne været med til at realisere projekter i Auning med støtte på 2 mio. kroner, Grenaa bymidte med 5 mio. kroner og Ørsted Midtby med 800.000 kroner. Det glæder derfor bestemt ikke borgmesteren i nord, at man vil skære i midlerne.

“Det her vil ramme hårdest uden for de store byer, hvor investeringskraften ikke er der, og hvor vi er afhængige af statslige midler. Det lader til, at man forventer, at markedet er i stand til selv at smide investeringskræfter i det, eller at pengene skal hentes udelukkende fra de kommunale budgetter, og det er ikke realistisk,” lyder det fra Norddjursborgmester Jan Petersen (S).

Syddjursborgmester Claus Wistoft (V) er ligeledes bekymret for, at de begrænsede midler til byfornyelse sætter en stopper for kommende projekter, fordi kommunen selv vil skulle finansiere fornyelserne.

“Hvis der ikke er midler de næste 2 år, og de herefter halveres, betyder det selvfølgelig nedsat aktivitet på området, og hermed at kommunen selv skal ‘spare sammen' i længere tid, før det næste byfornyelsesprojekt kan sættes i søen,” siger Claus Wistoft (V).

Forslaget om at fjerne byfornyelsesmidlerne er, ifølge Jan Petersen (S), en nedprioritering af provinsen, fordi det netop er byfornyelserne, der er med til at gøre byer som Auning og Grenaa konkurrencedygtige i forhold til de større byer.

“Jeg håber på, at der vil være et flertal i Folketinget, der kan se, at dette er at snyde provinsen og trække tæppet væk under os. Retorikken om at gøre noget for provinsen går i en retning, mens et forslag som dette går i en helt anden,” siger Jan Petersen (S).

Publiceret 12 March 2017 21:10

Ebeltoft Folketidende nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Ebeltoft Folketidende
SENESTE TV