Klæger har den vildeste stiksnabel, hvormed de skærer hul i værtens hud og slubrer et godt blodmåltid i sig, inden de lægger æg i mudder og vandfyldte lavninger. Pressefoto
Klæger har den vildeste stiksnabel, hvormed de skærer hul i værtens hud og slubrer et godt blodmåltid i sig, inden de lægger æg i mudder og vandfyldte lavninger. Pressefoto
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Klumme: Kæmpefluer på forruden

Varme biler lokker dyr til

Af Morten DD Hansen, Naturvejleder, cand. scient, Naturhistorisk Museum Aarhus

Det har været en sommer, hvor insekter har fyldt rigtig meget i de landsdækkende medier.

En enkelt tysk undersøgelse, der viser en massiv tilbagegang i antallet af flyvende insekter, er blevet grundigt gearet i de internationale medier, og pludselig kan man læse, at man på baggrund af tællinger i over hundrede naturbeskyttede områder siden 1970'erne har konstateret et insekt-kollaps uden sidestykke, og at man mistænker sprøjtegifte og andet stads for at være de skyldige.

Tal om en fjer, der bliver til fem høns.

Blomsterne mangler

Nuvel, insekterne går tilbage, især de flyvende og bestøvende af slagsen, og det kan ærlig talt ikke undre, når nu det moderne landskab blomstrer langt mindre end det historiske.

Der er ganske enkelt mangel på insektmad derude, og det er et problem, som vi kan gøre noget ganske håndfast ved: Vi kan simpelthen skabe rammerne for en langt rigere blomstring i de områder, vi trods alt har udlagt til natur. Imidlertid er der en tendens til - som man kan se det mange steder i Mols Bjerge - at vi sætter husdyr til at æde vore blomster, inden insekterne får fat i dem.

Når man kører rundt i Mols Bjerge, oplever man således, at langt de fleste overdrev fremstår som de fineste grønne golfbaner. Fuldt lovligt, fordi vores såkaldte naturlovgivning i bund og grund er en landbrugslovgivning. Den siger intet om blomster til sommerfugle og bier, men en masse om, at der skal være køer på arealerne.

Hader koldt vejr

Da nyheden om de manglende insekter breakede, var der også mange bilister, som pludselig ihukom, at der da vist var flere insekter på forruden i gamle dage: At man nærmest skulle medbringe ekstra sprinklervæske hjemmefra, hvis man ville køre en tur i det danske sommerland.

Mit bud på årsagen til årets manglende insekthøst på forruden er dog langt mere udramatisk, nemlig et køligt og blæsende sommervejr. Der flyver langt, langt flere insekter i varmt solskinsvejr - måske 10-20 gange flere - og når sommeren udebliver, holder de fleste insekter sig tæt på jorden.

Kæmpe fluer på bilen

Der har dog været insekter på forruden af hitbilen, og der har faktisk været mange.

Når jeg kører rundt i landet, kommer jeg jo ofte forbi overdrev og heder med græssende heste og kreaturer. Bilen bliver parkeret, og når jeg vender tilbage, bemærker jeg tit, hvordan bilen kan være plastret til med store fede fluer af den slags, der går under navnet klæg.

De kommer i forskelligt udseende og i forskellige størrelser, men særligt én dominerer og vækker altid behørigt opmærksomhed. Hesteklægen. Eller okseklægen - de to arter kan være nærmest umulige at kende fra hinanden - men under alle omstændigheder 2-3 cm død og ødelæggelse.

Går efter varmen

Klæger er blodsugende, stikkende insekter, som ofte går under navnet bremser.

Her skal man dog huske på, at bremser er fluer, der kun kan tage føde til sig i larvestadiet. Som voksne fluer har de slet ingen mund og kan derfor heller ikke kan stikke.

Klæger har til gengæld den vildeste stiksnabel, hvormed de skærer hul i værtens hud og slubrer et godt blodmåltid i sig, inden de lægger æg i mudder og vandfyldte lavninger. Men hvordan finder de en hest eller en ko at suge blod på?

De bruger formentlig varmesyn, akkurat som slanger, og når der står en varm bil, er klægerne der med det samme. Hold selv øje derude; der er klæger en måneds tid endnu.

Publiceret: 18. August 2017 18:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Adresseavisen Ebeltoft

Bøger
ANNONCER
Se flere