Kirkehøjskole:

Lillys Danmarkshistorie - en krønike om arbejderklassen og kvinderne

Hør forfatteren Pia Fris Laneth fortælle 150 års Danmarkshistorie med afsæt i sin egen familie

Af
Af Lars Norman Thomsen

Lillys Danmarkshistorie er en familiekrønike, hvor forfatteren, journalisten og politologen Pia Fris Laneth beskriver 150 års danmarkshistorie ved at tage udgangspunkt i sin egen slægts historie.

Pia Fris Laneth, 62, voksede op i fattigt arbejderklassehjem i København. Som ung blev hun succesfuld skønhedsdronning og nøgenmodel i blandt andet Ugens Rapport. Senere i de unge år kom hun på Københavns Universitet og blev cand.adm.pol. fra Institut for Statskundskab.

Lillys Danmarkshistorie er en brav fortælling om oldemødre med store børneflokke, der knokler hele livet for at holde sulten fra døren, først som umyndigt tyende, siden som gifte koner uden stemmeret og forældremyndighed over deres børn. Mormoren fra en fattig jysk landsby er på nippet til at dø i barselsseng, farmoren vokser op i et selvbevidst arbejdermiljø i et af Københavns brokvarterer og forsørger sine uægte børn med symaskinen, indtil hun finder sit livs kærlighed.

Forfatteren mor, Lilly, en drømmer fra et indremissionsk hedesogn, bliver født i 1930 og kommer i ulykke som syttenårig. Hun foretager den lange rejse fra roemarkerne til velfærdsdanmarks køkkenmaskiner og charterrejser. Hendes døtre uddanner sig, de vælger traditionelle mandejob og er økonomisk selvstændige

Pia Fris Laneth modtog LO´s store kulturpris og Kraka-prisen for historien om arbejder- og bondekvinders livsvilkår. Folketeatret dramatiserede bogen i 1915, og forestillingen turnerede i ti sæsoner for fulde begejstrede teatersale.

Fredag 16. marts kommer Pia Fris Laneth kirkehøjskoleformiddag i Egegård på Kaløtorvet i Rønde og lægger til historien. Det er Thorsager og Bregnet sogneudvalg som inviterer.

Som altid begynder dagen med kaffe og rundstykker kl. 9.30.

 

  • Pia Fris Laneth, født 1956, er politolog, journalist, foredragsholder og forfatter til en række historiske bøger, bl.a. bestselleren LILLYS DANMARKSHISTORIE – KVINDELIV I FIRE GENERATIONER fra 2008, som var hendes forfatterdebut
  • Bogen indbragte Pia Fris Laneth både KRAKA-prisen 2007 og LO's Kulturpris 2007
  • Derudover har Pia Fris Laneth skrevet bogen MODERSKAB OG MØDREHJÆLP – OTTE PORTRÆTTER OG 100 ÅRS HISTORIE fra 2014
  • Som markering af 100-året for indførelsen af kvindernes stemmeret i Danmark udgav Pia Fris Laneth bogen 1915 – DA KVINDER OG TYENDE BLEV BORGERE fra 2015, som beskriver de politiske og samfundsmæssige processer, der gik forud for gennembruddet
  •  

Publiceret 14 March 2018 16:01

Ebeltoft Folketidende nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Ebeltoft Folketidende
SENESTE TV