Freja forsker i gennemsigtige hjerner

Htx i Grenaa giver mulighed for at komme ud af laboratoriet og skolen og komme ud i den virkelige verden

GRENAA: Selv om man er blot 18 år, kan man godt puste verdens fremmeste forskere i nakken. Det er det, Freja Mogensen gør med sine forsøg på at gøre dyrehjerner gennemsigtige. Og hun er godt på vej med resultater, der ifølge hendes imponerede lærer har potentiale til at vinde en forskerkonkurrence.

”Studerende som Freja giver mig energi og virker som en raketmotor på mig som underviser. Det er en meget vigtig opgave for mig at fodre hende med udfordringer, så hun kan komme ud at gøre en forskel. Hendes store hjerte og høje faglighed i arbejdet med at gøre hjerner gennemsigtige imponerer mig dybt,” fortæller Ejner Læsøe Madsen, lektor ved VID Gymnasier.

Grise og ænder

Han er cand.scient. i kemi og biologi og har undervist Freja i begge fag. Freja Mogensen og hendes makker, hun har lavet forsøgene med, er tilmeldt Unge Forskere, som har finale i Forum i København den 22. til 24. april i år. Ejner Læsøe Madsen synes deltagelse i konkurrencer er vigtigt, og han er sikker på, Freja Morgensens gruppe vil vinde konkurrencen, hvis de formår at påvise forsøgenes effekt.

”Formålet med at gøre hjerner gennemsigtige er at kunne se strukturerne i hjernen, som jo normalt er en ugennemsigtig grå masse. Først forsøgte vi med en grisehjerne uden succes. Nu har vi forsøgt med andehjerner, som vi selv har pillet ud af de døde dyr, og med fire forskellige væsker. Det ser meget mere lovende ud, men det er ind til videre kun det yderste af hjernerne, der er blevet gennemsigtigt,” forklarer Freja Mogensen.

Ideen til projektet fik hun, da hun læste en videnskabelig artikel om gennemsigtige musefostre. Med sin og kammeratens forsøg ligger hun dermed helt fremme, hvor den nyeste forskning befinder sig. Ud over at deltage i Unge Forskere har hun tidligere deltaget i biologiolympiaden, hvor hun var meget tæt på at komme med i semifinalen.

”Det er værdifuldt, at vores studerende deltager i konkurrencer og på den måde får spejlet deres kompetencer mod andre unge. De bliver klogere på sig selv, og hvad de har lært, når konteksten fra klasseværelset bliver ændret til noget, der ligner det virkelige erhvervsliv, som jo i øvrigt bedømmer præstationerne. Derfor prioriterer vi konkurrencer meget her på skolen,” fortæller Ole Svit, der er direktør for Viden Djurs, som VID Gymnasier er en del af.

Netop det at komme væk fra laboratoriet og klasselokalet og ud i den virkelige verden er noget, Freja Mogensen sætter pris på. Således har hun undervist på Kattegatcentret i Grenaa på det, der hedder Naturvidenskabsfestival, og hun har været ambassadør for sin uddannelse på folkeskolerne på Djursland, hvor hun har fortalt om teknisk gymnasium, og hvorfor man som folkeskoleelev skal vælge htx.

”Her på htx Grenaa har vi helt nye laboratorier, som vi er i hele tiden i de naturvidenskabelige fag. Jeg synes, man skal vælge htx, hvis man har interesse for teknik og naturvidenskab, og hvis man kan lide at arbejde praktisk og i grupper med aktuelle emner. Jeg har helt sikkert aldrig fortrudt, at jeg valgte htx,” forsikrer Freja Mogensen.

jbe

Ejner Læsøe Madsen er lektor og underviser i kemi og biologi. Han mener, at studerende som Freja er forpligtede af deres evner. Foto: Historiesnedkeren.dk

Ejner Læsøe Madsen er lektor og underviser i kemi og biologi. Han mener, at studerende som Freja er forpligtede af deres evner. Foto: Historiesnedkeren.dk

Publiceret 07 February 2018 15:01

Ebeltoft Folketidende nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Ebeltoft Folketidende
SENESTE TV